Het is vandaag internationale vrouwendag!

 

Wist jij dat het vermogen van vrouwen in een stijgende lijn zit! Dat komt doordat ze zelf meer zijn gaan werken, maar ook omdat er doorgaans meer vrouwelijke erfgenamen zijn.

 

Er zit een grote verschuiving van geld naar vrouwen aan te komen. Kijken we specifiek naar de erfenissen: veel geld zit bijv. bij de babyboomers. Zij groeiden vaak op in een tijd met veel mogelijkheden en toenemende welvaart. Doordat vrouwen gemiddeld ouder worden én ook vaak gemiddeld twee jaar jonger zijn dan hun partner, zullen uiteindelijk veel erfenissen als eerste naar de vrouw gaan (bij heteroseksuele partners). 

 

Hoe is dat dan in Nederland in de wet geregeld met erfenissen? Zoals je hier ook kon lezen:

zijn de erfgenamen in de 1e groep: de echtgenoot/echtgenote (of geregistreerde partner) plus kinderen. De wet heeft nog iets extra’s in het geval er kinderen zijn samen met de partner: de wettelijke verdeling. Hierbij krijgt de overblijvende partner (langstlevende) automatisch alle bezittingen. Deze langstlevende moet ook alle schulden betalen.

 

Krijgen de kinderen dan helemaal niets? De kinderen zijn erfgenaam en krijgen een erfdeel, maar zij krijgen dit geldbedrag niet direct in handen. Ze krijgen dit bedrag pas uitbetaald bij het overlijden, bij faillissement of bij schuldsanering van de langstlevende. Tot die tijd kunnen kinderen dus deze vordering niet opeisen en moeten ze wachten.

 

De gedachte van deze wettelijke regeling is dat de langstlevende goed verzorgd achter moet blijven, zonder dat kinderen daarover zeggenschap hebben. Eigenlijk het liefste zo veel mogelijk zoals de situatie was toen ze nog beiden leefden. De langstlevende mag dus ook alles opmaken!

 

Testament maken?

Voor de meeste mensen is deze wettelijke regeling precies wat ze willen. Er zijn een paar mogelijkheden om aanpassingen te doen aan de wettelijke verdeling, maar die moeten dan wel via een testament. Bijvoorbeeld:

👉de erfdelen aanpassen

👉de erfdelen van de kinderen ook in andere gevallen opeisbaar maken

👉het geldbedrag van de kinderen verhogen met een bepaalde rente (de wet geeft de langstlevende samen met de kinderen ook een mogelijkheid om een rente af te spreken), wat gevolgen kan hebben voor de erfbelasting

👉je wilt stiefkinderen ook erfgenaam maken

 

Soms kan de situatie zo zijn dat de wettelijke verdeling niet goed uitpakt. Dan heeft de langstlevende nog de mogelijkheid om het binnen drie maanden terug te draaien (ongedaanmaking). Een advies door een professional is daarbij heel belangrijk, want in zo’n geval gaat dus niet alles meer automatisch naar de langstlevende. Een goed testament waarin rekening wordt gehouden met verschillende mogelijkheden, is misschien nog wel beter en biedt meestal meer flexibiliteit dan alleen ongedaanmaking. Vaak wordt bijv. bij wat grotere vermogens een combinatietestament gebruikt. Dat is zeg maar een combinatie van verschillende vormen om de langstlevende te beschermen en keuzes te geven. Het voordeel van zo’n testament is dat op het moment van overlijden kan worden gekeken wat de beste optie is, waarbij vaak ook naar de te betalen erfbelasting wordt gekeken.  

 

Ook al is er dus een mooie regeling in de wet, afhankelijk van jouw situatie kunnen er dus redenen zijn om tóch een testament te maken. Laat je daarbij goed adviseren.

 

 

Let op: afhankelijk van wanneer je dit leest, kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene (juridische) informatie, maar uitdrukkelijk geen een-op-een advies. Hulp bij een specifieke situatie? Neem dan contact op

Geïnteresseerd?

Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek.