Patchwork family, fusie gezinnen, samengestelde gezinnen. Namen die aan een samenlevingsvorm worden gegeven wanneer er tenminste één kind niet van jou en jouw partner samen is. Steeds vaker komt dit voor en binnen deze gezinnen zijn er zoveel verschillen.

Maar wanneer deze gezinnen al een langere tijd bij elkaar zijn, ontstaat vaak de wens om elkaar én de kinderen te onderhouden en verzorgd achter te laten, als één van de partners overlijdt. Maar dat gaat niet automatisch.

🌳Het erfrecht volgens de wet gaat namelijk uit van bloedverwantschap (kijk daarvoor naar mijn Reel op IG over de stamboom). De uitzondering hierop is wanneer je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap (g.p.) hebt. Ga je bijv. trouwen, dan wordt jouw partner, ook al is deze geen bloedverwant, automatisch erfgenaam.

❕Het kind van jouw partner, dat níet ook jouw kind is, is geen bloedverwant (maar aanverwant) van jou en is dus niet automatisch jouw erfgenaam! Wil je dat wel, dan moet je zelf actie ondernemen en deze kinderen tot erfgenaam benoemen in een testament. De stiefkinderen hebben dan dezelfde vrijstelling voor de erfbelasting.

📜Hoe zit het bij samenwoners? Dan moet je nog meer regelen. Door samenwoning alleen, wordt iemand in ieder geval geen erfgenaam. Ook ben je níet elkaars erfgenaam als je een samenlevingsovereenkomst hebt getekend bij de notaris. Waarschijnlijk staat daar wel iets in over de gezamenlijke spullen en de woning: bij overlijden zal de overblijvende partner deze spullen krijgen, maar dat maakt je géén erfgenaam. Je zal dus naast een notarieel samenlevingsovereenkomst óók een testament moeten maken bij de notaris. Daarin kan je dan jouw partner en zijn/haar kinderen benoemen tot erfgenaam. Ook hier geeft de erfbelasting dan aan (als aan de voorwaarden zijn voldaan) dat dezelfde vrijstellingen gelden voor de partner en het stiefkind.

Chantal

 

Let op: afhankelijk van wanneer je dit leest, kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene (juridische) informatie, maar uitdrukkelijk geen een-op-een advies. Hulp bij een specifieke situatie? Neem dan contact op

Geïnteresseerd?

Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek.