Als je mijn berichten een beetje volgt, weet je dat ik een groot voorstander ben van het verder denken/kijken dan alleen de juridische documenten bij nalatenschappen (of levenstestamenten). Denk bijv. aan het regelen van jouw digitale nalatenschap, maar ook jouw uitvaartwensen of informatie over andere belangrijke documenten en wensen (zie bijv mijn laatste bericht en het bericht over digitale nalatenschap)

Maar waar laat je dit nu weten? Doe je dit digitaal of op papier?

In een wereld die steeds digitaler wordt, zijn er ook steeds meer initiatieven om allerlei gegevens digitaal op te slaan en zou je denken dat dit de toekomst gaat worden. Denk bijv. aan de digitale kluizen of andere betaalde initiatieven. Het voordeel is bijv. dat je het vaak makkelijker kan aanpassen. Op papier moet je vaak toch weer dingen doorkrassen en schrijven is toch wel een beetje ouderwets 😉 (blijkbaar). En hoewel ik mijzelf nog niet als ouderwets bestempel en toch wel flexibel en open minded ben 😅, heb ik eerlijk gezegd tot nu toe nog geen initiatief gezien waarvan ik echt enthousiast word.

Het idee (ook al zegt men dat alles beveiligd is en bijv. op verschillende clouds/servers staan) dat alles dan digitaal staat, vind ikzelf niet fijn. Wellicht komt dat ook door allerlei andere initiatieven en bewegingen van digitale identiteiten tegenwoordig 😉, maar mijn ervaring is ook tot nu toe dat mijn klanten dit geen prettige gedachte vinden. Ze leggen het liever toch ergens anders op papier vast (en soms dan via een beveiligd document op de eigen computer). En dat zijn zeker niet alleen de ouderen, maar ook de jongeren die bijv. liever niet hun private keys ergens digitaal vastleggen.

Ik was heel benieuwd hier tegenaan werd gekeken en deed een poll op LinkedIn en Instagram. Daaruit kwam dat de meerderheid het toch nog steeds liever op papier doet. Ondanks alle digitale initiatieven en dat is mijn praktijk ervaring eigenlijk ook. Heb je hierbij hulp nodig, neem contact met mij op. 

Chantal

 

Let op: afhankelijk van wanneer je dit leest, kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene (juridische) informatie, maar uitdrukkelijk geen een-op-een advies. Hulp bij een specifieke situatie? Neem dan contact op

Geïnteresseerd?

Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek.