​Nederlanders staan bekend om het geven aan goede doelen. Nationale acties doen het eigenlijk altijd wel goed. De stand van giro 555 is nu meer dan € 150 miljoen voor de gezamenlijke actie voor Oekraïne. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het maakt ook weer zo duidelijk dat vrijwel iedereen geeft, omdat ze ervoor worden gevraagd. Zou het niet veel mooier zijn als je proactief schenkt met een duidelijk doel voor ogen? Ook zag ik direct na de live dag op internet weer de salarissen voorbijkomen van de betrokken goede doelen en de reacties daarop. Uiteraard wil je dat er zo veel mogelijk terecht komt bij het uiteindelijke doel, maar de focus op die strijkstok geeft niet altijd een goed beeld. Ook hier helpt het als je proactief schenkt!

 

De strijkstok

Het percentage dat een goed doel besteedt aan de doelstelling, zegt namelijk niet altijd iets over het succes van een goed doel. Kosten maken, zijn noodzakelijk om uiteindelijk de doelstelling te behalen. Staar dus vooral niet blind op de kosten die een goed doel maakt, maar kijk vooral naar de uiteindelijke resultaten die zij bereiken. Uit een onderzoek in 2011 van Yale University blijkt bijv. dat goede doelen die goed presteren vaak ook hogere kosten hebben. En uiteindelijk wil je juist dat jouw geld goed terecht komt bij een goed doel dat goed presteert. Een heel mooi boekje waarin dit goed wordt uitgelegd (en andere misverstanden over goede doelen worden weerlegd), is het boekje van Jasmijn Melse, Jouw gids door de Goede Doelen Jungle

 

Proactief schenken

Heel veel mensen laten zich leiden door fondsenwervers, acceptgiro’s en nationale acties en geven wat als er naar wordt gevraagd. Het zegt eigenlijk niets over jouw betrokkenheid bij die goede doelen. Er zijn ook veel onbekende initiatieven die heel goed werk doen, maar gewoon niet zo goed zijn in zichzelf promoten. Het is eigenlijk nog mooier als je zelf goed nadenkt waar jij jouw geld aan wilt geven. Wat zou jij willen veranderen? Waar word jij blij van of maak jij je zorgen over? Wie of wat wil jij helpen? In welke regio wil jij dat er iets wordt veranderd? Welke aanpak vind je daarbij belangrijk? En zijn er bepaalde overtuigingen voor jou van belang bij die aanpak? Zo maar een paar vragen die je jezelf kunt stellen om vervolgens daarna pas op zoek te gaan naar de goede doelen die écht bij jou passen. En kies daarbij dus niet meteen voor het doel met de laagste kosten, maar het doel dat het meeste bereikt! Natuurlijk kost dit allemaal veel meer tijd dan reactief schenken, maar proactief schenken geeft uiteindelijk veel meer voldoening. Het past helemaal bij je!

Schrijf dit alles op en maak er een mooi plan van. Kijk er ook regelmatig of jouw wensen nog hetzelfde zijn, bijvoorbeeld iedere kerst. Op deze manier kan je ook goed bij jezelf blijven wanneer er een fondsenwerver geld vraagt of actie plaatsvindt en alleen nog aan goede doelen schenkt waar jij echt in gelooft.

 

Hoe schenken?

Vervolgens zijn er verschillende manier waarop je aan een goed doel kunt geven. Je kan dit natuurlijk nu (bij leven) doen, maar ook later via een testament is een mogelijkheid. Schenk je nu, dan is het voordeel dat je vaak werkelijk kunt zien wat er gebeurt met jouw geld. Bedenk bij jouw plan dus ook hoe je wilt schenken. Als je een groter bedrag jaarlijks wilt schenken, kan je ook overwegen om dit via een periodieke schenking te doen. Doe je dat voor minimaal vijf jaar, dan is dit fiscaal ook nog aantrekkelijk. Op de Belastingdienst vind je daarvoor een formulier, maar goede doelen bieden zelf ook deze mogelijkheid.

Wil je nog grotere bedragen schenken, dan kan je overwegen om een Fonds op Naam op te zetten. Verschillende goede doelen bieden die mogelijkheid. Je kan dit zien als een afspraak tussen jou en het goede doel, waarbij je meer richting kan geven aan de besteding van jouw gift. De doelstelling van het Fonds op Naam moet wel binnen de hoofddoelstelling van het goede doel passen. Belangrijk dus altijd om met het goede doel hierover van gedachte te wisselen. Als laatste is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om zelf een stichting op te zetten. Dit laatste vergt natuurlijk wel veel tijd én betrokkenheid en er komt veel bij kijken!

Wil je pas wat geven als je er niet meer bent? Dan zal je altijd een testament moeten maken. Je hebt dan bijvoorbeeld de mogelijkheid een legaat na te laten aan het goede doel. Dit kan een vast geldbedrag zijn, een percentage van de nalatenschap of een specifieke bezitting (denk bijv. aan een schilderij). Je kan een goed doel ook tot erfgenaam benoemen. In dat geval wordt het goede doel zeg maar eigenaar van (een deel) van uw nalatenschap. Ook hier behoren een Fonds op Naam en een eigen stichting opzetten natuurlijk tot de mogelijkheden.

Chantal

 

Let op: afhankelijk van wanneer je dit leest, kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene (juridische) informatie, maar uitdrukkelijk geen een-op-een advies. Hulp bij een specifieke situatie? Neem dan contact op

Geïnteresseerd?

Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek.