💍Sieraden gaan generaties mee en vaak worden ze verkregen via een erfenis. Regel je niets apart, dan valt het in jouw nalatenschap. Alle erfgenamen delen dit dan samen. Wil je iets anders, bijv. dat deze mooie oorringen naar iemand specifiek gaan, dan zal je dit moeten aangeven. Dat kan bijvoorbeeld in een testament en wordt een legaat genoemd.

✅Er is nóg een mogelijkheid: een codicil en dat kan je gewoon zelf maken!

Voor dat document zijn drie vereisten:
👉 geheel handgeschreven
👉 een datum waarop het stuk is geschreven
👉 jouw handtekening

Je mag een codicil maken voor bijvoorbeeld sieraden, kleding, inboedel, boeken. De wet geeft aan dat je voor sieraden, inboedel en boeken wel specifiek moet zijn. Dus je moet het echt omschrijven welke spullen je bedoelt en niet zeggen: alle sieraden gaan naar Chantal. Als je dat wilt, moet je een testament maken. Dus in het codicil zeg je dan bijvoorbeeld de “gouden, gedraaide oorringen”. Bij kleren mag je overigens wel zeggen: “alle kleren”.

🔒Wat je ook mag neerzetten en wat aan te bevelen is: dat alles wat je legateert aan deze persoon, privé blijft. Dat kan van belang zijn als deze persoon gaat trouwen/getrouwd is en later zal scheiden. Het sieraad zal dan van deze persoon blijven. Ze noemen dit een uitsluitingsclausule.

Zoals je kunt zien, is niet alles mogelijk via een codicil. Geldbedragen of auto’s mogen bijvoorbeeld niet; daarvoor heb je weer een testament nodig.

En wat nu als je uiteindelijk tijdens leven die mooie oorringen al hebt geschonken en het document bestaat nog steeds? Dat geeft niet, voor dat gedeelte geldt het dan niet meer, maar de rest van het codicil blijft gewoon geldig.

Het voordeel van een codicil is dat je het snel kan aanpassen: je verscheurt het gewoon en maakt een nieuwe. Je hoeft dan niet elke keer naar de notaris. Dat kan ook wel weer een nadeel zijn: iemand kan het bijvoorbeeld na jouw overlijden tegenkomen en niet blij zijn met wat erin staat en het verscheuren. Ook kan het simpelweg kwijtraken. Denk dus ook na wat handig is in jouw situatie. Misschien kan je het aan iemand vertrouwen, bijvoorbeeld jouw beoogde executeur. Ook is mogelijk om het in bewaring te geven bij een notaris.

Chantal

 

Let op: afhankelijk van wanneer je dit leest, kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene (juridische) informatie, maar uitdrukkelijk geen een-op-een advies. Hulp bij een specifieke situatie? Neem dan contact op

Geïnteresseerd?

Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek.