✅Aanvaarden = ja, ik wil erfgenaam zijn!
❌Verwerpen = nee, dat wil ik niet!
Binnen deze onderwerpen, zijn wat uitzonderingen te benoemen, maar voor de leesbaarheid, laat ik die hier even achterwege 😉. Wil je ze weten: stuur mij een bericht!
❗️Heel belangrijk: je kan door een actie van jouw zijde al als (een zuiver aanvaarde) erfgenaam worden gezien. Dit is bijv. wanneer je inboedel onderling gaat verdelen. Of wanneer je al geld van de rekening afhaalt (om schulden te betalen). Ga dus niet meteen al in actie na het overlijden; wacht nog even rustig af tot alles duidelijk is. De uitvaart regelen, wordt overigens niet gezien als een aanvaarding. Ook de inboedel ontruimen uit bijv. een kamer in het verzorgingshuis (moet vaak snel leeg), wordt niet meteen gezien als aanvaarding. Sla dan wel de inboedel eerst even op en ga niet al verdelen.
Zuivere aanvaarding betekent: alles overnemen van de persoon die is overleden. Dus ook alle schulden. Zelfs als er meer schulden zijn! In zo’n geval zou je die schulden uit jouw eigen vermogen moeten betalen. Dat kan dus niet zo fijn zijn.
Voor wat meer “veiligheid” kan je de nalatenschap ook beneficiair aanvaarden. Hier zijn een paar verplichtingen aan verbonden, maar het zorgt er dus voor dat je niet in privé aansprakelijk wordt als er meer schulden blijken te zijn. Je kan bij de Rechtbank hier ook meer informatie vinden: Erfenis aanvaarden of verwerpen | Rechtspraak
Wil je echt geen erfgenaam zijn? Dan kan je verwerpen. Daarvoor kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn. Bijv. omdat je meteen al weet dat er heel veel schulden zijn. Of je wilt helemaal niets met de nalatenschap te maken hebben.
Hoe kan ik mijn keuze maken?
Zuivere aanvaarding kan dus via een gedraging (zie hierboven). Je kan ook een document tekenen dat je zuiver aanvaardt. Een notaris vraagt hier vaak om als deze een verklaring van erfrecht wil opmaken. Ook dit is een gedraging. De verklaring kán ook worden ingeschreven bij, wat men noemt, het boedelregister bij de Rechtbank. Hier zijn alleen kosten aan verbonden en daarom niet gebruikelijk, omdat het dus ook via een gedraging kan.
Beneficiaire aanvaarding en verwerpen moeten wél via een verklaring bij de Rechtbank (laatste woonplaats overledene). Hiervoor moet je dus kosten maken (griffierechten). Vaak worden deze verklaringen opgesteld door de notaris en gebundeld aangeboden (als er meer erfgenamen zijn), zodat er maar één keer griffierecht betaald hoeft te worden. Maar je kan ook zélf deze verklaring afleggen bij de rechtbank (zie eerder genoemde link). Dus ja, bij verwerpen eigenlijk best vervelend: je maakt dan toch kosten (op dit moment € 134).
Chantal
Let op: afhankelijk van wanneer je dit leest, kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene (juridische) informatie, maar uitdrukkelijk geen een-op-een advies. Hulp bij een specifieke situatie? Neem dan contact op.
Geïnteresseerd?
Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Recente reacties